الگو اس وی جی
دلایل عدم موفقیت در برنامه ریزی و مدیریت زمان

دلایل عدم موفقیت در برنامه ریزی و مدیریت زمان

عدم موفقیت در برنامه ریزی به عوامل زیادی بستگی دارد و مسئله کمبود زمان برای همه یک عنصر مشخص ندارد. برای اینکه بخواهیم دلایل عدم موفقیت در برنامه ریزی را بشناسیم، باید علل ایجاد کننده کمبود زمان را مشخص کنیم:

– رویا پردازی

شاید رویاپرداز هستید. رویاپردازی زیاد، یکی از دلایل ایجاد کننده کمبود زمان است. وقتی شما به جای تلاش و کوشش در رویا به سر می برید مسلما فرصت عمل کردن به کارهایتان را از دست می دهید.

– ترس از روبه رو شدن با کارهای بزرگ

شما احساس خود کم بینی می کنید و اعتماد به نفس لازم برای روبه رو شدن با کارهای بزرگ را ندارید. مخصوصا زمانی که فکر می کنید سن شما بیشتر از آن است که فرصت ریسک کردن را داشته باشید. ترس ازز روبه رو شدن با کارهای بزرگ نیز یکی از دلایل ایجاد کننده کمبود زمان است.

– ضعف در مهارت تصمیم گیری و اولویت بندی

زمانی که فعالیت های زیادی را به عهده گرفته اید و قادر به تشخیص این نیستید که،کدام کار مهم تر است و باید در صدر امور قرار گیرد. عدم توانایی تشخیص اولویت نیز یکی از دلایل ایجاد کننده کمبود زمان بشمار می آید.

– نداشتن قدرت تفویض اختیار

زمانی که بخواهیم از فردی برای سریعتر انجام شدن کارها استفاده کنیم و کاری را بر عهده آن شخص قرار دهیم تا کارهایمان سریعتر پیش برود، ولی به دلیل انتخاب افراد ناکارآمد مجبور به دوباره کاری می شویم که این دوباره کاری زمان بیشتری از زمان انجام خود آن کار برای ما خواهد داشت. مثل کمک گرفتن برای تایپ یک نامه اداری از همکارمان که مهارت کافی در این زمینه را نداشته باشد و ما مجبور به ویرایش مجدد آن نامه شویم.

– کمال گرا بودن

کمال گرا بودن نیز یکی از دلایل ایجاد کننده کمبود زمان است. افرادی که همیشه به دنبال بهترین ها هستند و کارها را صد در صد عالی می خواهند همیشه وقت زیادی را صرف انجام یک کار کرده و از بقیه امور غافل می شوند. این باعث می شود زمان را برای انجام بقیه کارها از دست بدهند.

– ضعف در انتخاب راهکار و نداشتن هنر حل مسئله

گاهی راهی را که برای پیش برد امور بکار میگیریم، اشتباه است و ما به جای تغییر راه کار چندین بار راه کارمان را مرور کرده و در پی یافتن راهی برای بهتر شدن آن هستیم. مثلا به جای تغییر شیوه مدیریتی خود به دنبال افراد خاطی در شرکت هستیم. در این جا شما باید به جای تغییر روش حل مسئله صورت مسئله را تغییر دهید.

– نه نگفتن

دلیل دیگری که بسیاری را دچار کمبود زمان می کند ضعف در نه نگفتن است. افراد زیادی به خاطر نداشتن این هنر زمان عمده خود را صرف کارهایی می کنند که به خاطر رو در بایستی مجبور به انجامش شده اند. این افراد زمان خود را صرف انجام امور دیگران کرده و برای انجام کارهای خود دچار کمبود وقت خواهند شد.

حالا با توجه به بررسی موارد فوق باید ببینیم جزء کدام دسته از افراد هستیم که دچار کمبود زمان و عدم موفقیت در برنامه ریزی می شویم و قبل از اینکه به دنبال برنامه ریزی و مدیریت زمانی باشیم، این مسئله را در خود برطرف کنیم و بعد اقدام به برنامه مدیریتی زمان کنیم .

1 نظر برای “ دلایل عدم موفقیت در برنامه ریزی و مدیریت زمان


هوش آبی
پاسخ

ممنون از مطالبی که به اشتراک میگزارید منتظر مطالب بعدی شما هستیم


لطفا دیدگاهتان را با ما درمیان بگذارید

آدرس ایمیل شما منتظر نخوهد شد.

login-user

نام خود را وارد کنید

شماره موبایل خود را وارد کنید

رمزعبور خود را وارد کنید

login-user

شماره موبایل یا نام کاربری خود را وارد کنید

رمز عبور خود را وارد کنید

ثبت نام