الگو اس وی جی
مدیریت منابع مالی

مدیریت منابع مالی چه اهمیتی در سازمان دارد؟

مدیریت منابع مالی نقش بسیار مهم و حیاتی در موفقیت هر کسب و کار و یا سازمان دارد. مدیریت مالی در واقع مسئولیت مدیران مالی و اقتصادی یک سازمان است و در برنامه‌ ریزی مالی، اجرا و نظارت بر امور مالی تاثیر بسزایی دارد.

اهمیت آن در اداره منابع مالی و تصمیم گیری های مالی در راستای تحقق اهداف تجاری سازمان؛ می باشد.

تعریف مدیریت مالی

جایگاه مدیریت مالی در سازمان ها،در راستای سه موجودیت اصلی سنجیده می شود و باید به اهمیت آن در این سه موجودیت توجه ویژه داشت:

  • برنامه ریزی و تصمیم گیری: در واقع مهمترین نقش مدیریت مالی؛ برنامه ریزی منابع مالی و اخذ تصمیمات مالی است. این تصمیمات شامل: انتخاب منابع تأمین مالی، تخصیص سرمایه به پروژه‌ ها و برنامه‌ ها، و تعیین سیاست‌ ها و استراتژی‌ های مالی مورد نیاز به منظور تحقق اهداف سازمانی است.
  • کنترل و نظارت: از سویی دیگر جایگاه مدیریت مالی وظیفه نظارت بر عملکرد مالی سازمان را نیز بر عهده دارد. به صورت که: پیگیری و ارزیابی عملکرد مالی بر اساس نقاط قوت و ضعف، تطابق با استانداردها و قوانین مالی، و اصلاح تصمیمات در صورت نیاز .
  • ایجاد ارزش: ایجاد ارزش برای سهامداران و صاحبان کسب و کار، یکی از اصول اساسی در مدیریت مالی است. این مساله سودآوری مطلوب را تضمین می کند. از سویی دیگر منجر به کاهش ریسک های مالی و بهره وری منابع مالی است. تعامل بخش مدیریت مالی با سایر قسمت های سازمان؛ می تواند به رشد سازمان و بهبود عملکرد کلی کسب و کار کمک نماید.

در کل، مدیریت مالی ابزار قدرتمندی در رسیدن به اهداف مالی و تجاری در هر سازمان است و نقش اساسی در موفقیت کسب و کارها دارد. از همین رو تعیین مدیران مالی ارشد که مهارت و تجربه کافی در اجرای استراتژی های مالی دارند؛ تحقق اهداف مالی بسیار موثر است.

عناصر مدیریت مالی چیست؟

مدیریت مالی بصورت کلی از چند دستورالعمل تشکیل شده است که همه آنها بصورت واحد با یکدیگر هماهنگی و تعامل دارند. در ادامه عناصر اساسی را بیان می کنیم:

برنامه ریزی مالی Financial Planning

اولین عنصر مدیریت مالی؛ برنامه ریزی است. به این صورت که اهداف مالی و استراتژی های مالی تحقق اهداف تعیین می شود. در برنامه ریزی مالی اصولی و جامع به مواردی همچون: بودجه بندی، پیش بینی ها و اهداف مالی پرداخته می شود.

جذب منابع مالی Financial resourcing

در جذب منابع مالی، استراتژی های مربوط به تامین منابع مالی به منظور پشتیبانی از عملکرد مالی سازمان، انجام پروژه ها و فعالیت های موردنیاز اجرایی می شوند. Financial resourcing شامل فرایندهایی همچون: جذب سرمایه از منابع داخلی و خارجی نظیر وام‌ ها، سهام، و درآمدهای نقدی است.

تخصیص سرمایه Capital Allocation

این عنصر بر تصمیم گیری در مورد نحوه و چگونگی تخصیص منابع مالی به پروژه ها، فعالیت ها و اهداف مختلف سازمان نظارت دارد. توجه داشته باشید که این تصمیم گیری ها می بایست با اصول استراتژیک و اهداف مالی سازمان هم راستا باشند.

نظارت مالی Financial Control

عنصر نظارت مالی همانطور که از نامش پیداست؛ مسئولیت نظارت و ارزیابی عملکرد مالی سازمان را عهده دار است. نظارت مالی شامل پیگیری عملکرد مالی براساس بودجه، تحلیل تفصیلی مالی، و اعمال تصمیم‌گیری‌ های اصلاحی در صورت نیاز است.

مدیریت ریسک مالی Financial Risk Management

بخش ریسک مالی شامل فرآیندهای: تعیین، ارزیابی، و کاهش ریسک‌ های مالی مرتبط با فعالیت‌ های سازمان است. ریسک هایی مانند: ریسک ارزی، ریسک نرخ بهره و سایر ریسک های مالی است.

تصمیم گیری مالی Financial Decision Making

در این بخش تصمیمات مالی در راستای بهبود عملکرد مالی و همچنین تامین مالی در تحقق اهداف مالی موردنظر؛ گرفته می شود. این تصمیم گیری ها می توانند شامل مواردی همچون: تصمیمات در مورد ساختار سرمایه، سرمایه‌گذاری، و تأمین مالی باشند.

گزارشگیری مالی Financial Reporting

گزارش های مالی شامل: تهیه و ارائه گزارش‌ های مالی به صاحبان مالی، مدیران، و سایر مخاطبان خارجی سازمان است. کاربرد گزارش های مالی در ارزیابی عملکرد مالی و تصمیم گیری های مالی سازمان است.

عناصر هفت گانه مدیریت مالی در تعامل با یکدیگر هستند و نتیجه کار آنها مدیریت مالی سازمان بصورت اصولی و کامل خواهد بود؛ در نهایت اهداف مالی و تجاری کسب و کار تحقق می یابد که سود آن برای تمامی کارکنان سازمان می باشد.

لطفا دیدگاهتان را با ما درمیان بگذارید

آدرس ایمیل شما منتظر نخوهد شد.

login-user

نام خود را وارد کنید

شماره موبایل خود را وارد کنید

رمزعبور خود را وارد کنید

login-user

شماره موبایل یا نام کاربری خود را وارد کنید

رمز عبور خود را وارد کنید

ثبت نام